Mangfold

PC-en ut av soverommet?

Les kildeteksten og svar på oppgavene.

Oppgaver

  1. Hvilke påstander kommer forfatteren av innlegget med?
  2. Er (mis)bruk av pc et stort problem i samfunnet i dag?
  3. Drøft rådene til Frøken Freidig og hvordan et evetuelt misbruk kan reduseres.

Kilde:

Få pc-en ut av soverommet!
Nødrop fra lærer

Skrevet av Frøken Freidig (Gjest) 01.08.2008 12:04

Synd at man kimser av dette. Dessverre er dette et ganske omfattende problem, som snart må tas på alvor.Vi må til Danmark for å finne forskning på fenomenet. Som ungdomsskolelærer og lærer i videregående skole har jeg, dessverre og høyst ufrivillig, sett konsekvensene av barn og unges dataavhengighet. Disse ungdommene blir vår tids "Junkies", og i de verste tilfellene går de ut av ungdomsskolen uten vitnemål, med fysisk og mentalt ødelagt helse, uten venner og uten interesser - utenom den virituelle verden. Jeg har vært på mange møter med foreldre, kommunelege, PPT, psykiatri og barnevern. De stiller uten gode råd og uten medisin - for det finnes ikke ekspertise på området. Noen må ta grep, en lærer med 100 elever med høyst ulik ballest og behov, og fag som skal leses har ikke kompetanse eller ressurser til å "redde" disse ungdommene. Jeg, for min del, er ekstra frustrert over å måtte håndtere problemer som foreldre selv har lagt opp til!
Et godt råd: Få PC'en ut av SOVEROMMET (gutterommet), hvis poden sitter oppe om natten (VELDIG MANGE elever klarer ikke holde øynene åpne på skolen pga netter på netter uten søvn). Hva har egentlig en PC å gjøre på et soverom? Få PC'n bort fra SPISEBORDET midt i stua! (Overraskende mange synes at dette er en god plassering for en PC).
Alle barn og unge skal selvsagt ha digital kompetanse. Dette er implementert i skoleverket. Likevel, som på alle andre områder i livet, så går det et skille mellom bruk og misbruk. Ha PC'n i en arbeidskrok og lag tider for bruk. Vi har allerede et klasseskille mellom barn med BEVISSTE foreldre, og barn med TAFATTE, LIKEGYLDIGE, "La-det-skure-og-gå" FORELDRE. De grelleste eksemplene er familier som produserer anemiske, overvektige TV- og DATAVRAK, som før eller siden vil havne på siden av samfunnet! Kall det vanskjøtsel og manglende omsorg, for det er det det er!

Kilde: Dagens Næringslivs nettforum

 

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider