Mangfold
Marianne Gullestads mest kjente studie, "Kitchen Table Society" (1984) er regnet som en moderne klassiker. (Universitetsforlaget)

Marianne Gullestad og kvinnebilder

Les om sosialantroplogi og om sosialantropologen Marianne Gullestad (1946-2008) på s. 15-16 i Mangfold. Les også kronikken til Gullestad i Dagbladet fra 2007 (se under «vedlegg»). Svar på oppgavene.

Oppgaver:

  1. Hva er sosialantropologer spesielt opptatte av når de forsker på samfunnet?  
  2. I kronikken sammenlikner Marianne Gullestad bilder av afrikanske kvinner i gamle misjonsbøker med bilder av en gambisk kvinne i en kampanje fra reisebyrået Ving. Hvilke likheter finner hun?
  3. Hva mener Gullestad er budskapet i bildene av afrikanske kvinner i misjonsbøkene?
  4. Hva mener hun er budskapet i bildene av den gambiske kvinnen i Vings annonse?
  5. Gullestad skriver også om et bilde av en hvit kvinne i Vings kampanje. Hvordan skiller dette bildet seg fra bildet av den gambiske kvinnen?
  6. Hva er viktigst i Gullestads analyse: Å beskrive den gambiske kulturen og kvinnelivet der, eller å beskrive det vestlige blikket på det afrikanske og oss selv?
  7. Se på hva du svarte på spørsmål 1. Er denne kronikken typisk for sosialantropologien, synes du? Begrunn svaret ditt.
  8. Studer annonser for reisebyråer på Internett. Prøv å se på disse med Gullestads blikk: Hvilket bilde gir annonsene av menneskene på reisemålet? Hvilket bilde gir annonsene av oss som turister?  
Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider